top of page

 LILY BANDEHY

Det er menneskesynet i islam som er hovedproblemet | Lily Bandehy

January 25, 2016

Hvor lenge skal muslimer få lov til å skylde alt på USA og Vesten? Når skal vi ta ansvaret for det som skjer i våre land?

Krigen mellom ulike grener av islam har vart i 1400 år, mens et land som USA er under 300 år. «Islams hus» begynte å ta fyr allerede i Muhammad sin tid, da en gruppe muslimer skilte seg ut. Muhammad kalte dem khavarej (utenfor), og han utryddet dem. Han begrunnet det med at de skapte uenighet mellom muslimer.

August 27, 2009

Venstrepolitiker Abid Raja har utnevnt seg selv til talsmann for alle innvandrere i Norge. Han støtter islamister og gir innvandrere en passiv offerrolle, mener norsk-iranske Lily Bandehy.

Under en demonstrasjon mot regimet i Iran 17. juni ble Abid Raja invitert til å holde appell om menneskerettighetsbruddene til det religiøse presteskapet. Men Raja valgte å holde en preken av største kaliber. Koranen ble trukket inn som målestokk i form av «den hellige Koranen lærer oss», noe han gjentok minst 10 ganger.

Mange iranske demonstranter sa til Raja at hans retorikk ligner veldig mye på retorikken til presteskapet i Iran.

  

«Helt Forkastelig»

August 28, 2016

Vi må ikke tolerere barneekteskap i religion eller kulturs navn

For en jente som blir tidlig gift er ikke bare barndommen ødelagt, hele fremtiden er ødelagt. Det er ikke bare den fysiske helsa som er i fare med alt det innebærer for en alt for ung kropp å bli gravid og så deretter å ta vare på et barn. Hvis hun i det hele tatt overlever fødselen. En jente kan aldri bli et selvstendig menneske i et slikt ekteskap. Ofte blir en barnebrud brukt som sexslave av sin mann og til slavearbeid for mannens familie.

Er vi i Europa? Hva har skjedde med oss? Hvorfor jeg som kvinne har mistet de muligheten som jeg hadde i 1988? Hvorfor de lille grisene er borte fra barneavdelingen? Hvorfor antall hijabkledde har økt i mange bydeler i Oslo slik at hver gang jeg er ute, føler at jeg er i Iran? hvorfor torde ikke min venninne levere en klage til politiet, fordi politiet ( kontor damen) ikke hadde den offentlige uniformen på seg, men en religiøs uniform. Hvorfor har vi blitt så utrygge, hvorfor må jeg gå av bussen fordi to svarte telt kommer inn og jeg kan ikke se at de er kvinner eller menn, har de bare veska si eller et gevær under sine telt?  

Barnehijab

September 23, 2016

Det er viktig å beskytte muslimske barns rettigheter til lek, læring og mentale helse. Myndighetene har en sentral rolle for å sikre at barns rettigheter blir tolket og ivaretatt likt i Norge.

Vi skal ikke forvente at barn skal ha styrke og mot til å stå frem mot tvang fra foreldre eller gruppen sin. Det ansvaret må vi voksne ta. Ansvaret ligger hos staten og likestillingsombudet.

Halal-poteter og norske politikere

November 30, 2016

Døra til kulturdepartementet, familiedepartement og alle andre er åpen og  imamen får klippekort av NRK og alle andre TV- og radiokanaler. I muslimske land har vi hverken sykehus-imam eller fengsel-imam. Men her får de mange tilbud. Den imamen som kommer her for å lede bønn og lese koranen får alle roller og blir satt på tronen fra første dag. Han får til og med besøk av kongefamilien og de blir talsmenn for alle innvandrere og flyktninger som bor i Norge, uansett.  De får roller de aldri ville fått i de muslimsk landene (bortsett fra Iran etter Khomeini) og de utnytter den rollen maksimalt. Akkurat som pasienten som bestiller halal-kjøtt får halal-poteter og halal-grønnsaker i tillegg.

Var Wergeland rasist?

September 01, 2016

Hvorfor svikter media, som skal være arvtakere etter Wergeland, hans drøm om Norge som landet med frihet for alle etnisiteter og religioner? Wergelands kamp for jødene og hans korstog mot grunnlovens intoleranse glemmer vi ikke. Men Wergeland ville ikke akseptere jødene som de var, men aksepterte dem som mennesker med evne til å inngå i en nasjonal prosess. For å inngå i denne prosessen må man gi avkall på en del av sin religiøse eller kulturelle bagasje.

Kan ikke sammenligne jul og id

November 24, 2016

Id eller Eid ble første gang feiret av profeten da han seiret i slaget ved Bader. Han og hans menn angrep karavaner som gikk til mekka og det ble et stort slag mellom Muhammed og hans menn og Qurish-stammen. Mange Qurish-ledere og mennesker ble drept. Og han feiret Id for sine røverier og for at han hadde drept alle sin fiender. IS feirer også hver gang de vinner et slag. Mange muslimer ser på id som feiring på grunn av slutten på fasten og feiring av økt Gudsfrykt.

Kvalm av nøytraliteten

December 14, 2016

Hvorfor skal vi være nøytrale slik at hvilken som helst religion og farlige ideologier kan farge oss så fort. Det er ikke rart at 3000 nordmenn har konvertert. Det er ikke rart at norske ungdommer blir konvertert og dra for å bli IS-krigere, fordi deres identitet er borte. De har ingenting å stå for.

Blind tro og Nav

October 24, 2016

Jeg er en av dem. Forbudet mot burka og niqab er ikke noe et lokalsamfunn kan bestemme. Vi kan ikke utsette en skolerektor for direkte trussel og vold. Vi trenger et nasjonalt forbud. Da jeg kom til Norge for 28 år siden var ikke niqab et tema, fordi det fantes ikke. Og i 2004 da jeg skrev om forbudet mot hijab fikk jeg som svar at «hijab er ikke noe problem og det er ikke mange som går med hijab». Og «hvis det blir et hijab-forbud slutter de 100 hijabkledde å gå på skolen». Eller «det er bedre at de har hijab på seg og er i Norge enn at de blir sendt til Pakistan».

De som var imot forbudet mot hijab brukte samme argumenter som de bruker mot niqab-forbudet i dag.

Lei av å snakke om islam

November 15, 2016

..Så kom innvandrere og flyktninger og mange av dem var muslimer. Noen som har islam som tro og andre islam som politikk. De fikk et sted å bo, barna gikk på skolen, de fikk stønader, barnetrygd og alle andre muligheter som velferdsstaten bød på. Så mange av dem så paradiset, de manglet bare de 72 jomfruene.  Så de tenkte hvorfor ikke? 

  

Der pedofilien er velsignet.

October 20, 2016

Jomfruhinnen er en beskyttelsesfaktor for jentene slik at de blir ikke utsatt for samleie. Og de jentene som ble gravid eller under bryllupsnatten ble avslørt, forsvinner.  De blir matforgiftet, de  faller ned fra en høyde, de forsvinner. Fordi de var skyldige.  De nærmeste vil ikke finne ut hvem som står bak ugjerningen heller. Til og med da jeg var over 30 år og lærer og viftet med det røde flagget, visste jeg ikke om homofili eller pedofili. Så jeg kom der ifra hvor det ikke  finnes noen feil. Fordi ingen vil snakke om feilene.

  

Facebook og imam Khomeini

September 18, 2016

Millioner av Khomeinis tilhengere, eller IS -tilhengere? Folka i Riyadh eller Karachi, Jemen eller i moskeene i Kabul. Hvem er de varslerne? Er de opplyste folk fra Europa som arver Voltaire eller de som fortsatt sitter fast i et mørkt rom på 600-tallet? Skal media og nettsider i Europa la seg bli sensurert av de folka som sier «majoriteten helvete er kvinner». Eller «Kvinne er deres åker». Skal historiske fotografier, malerier og statuer av nakne kropper som har vært en del av europeisk kulturarv blir offer for Facebooks retningslinjer? 

Likestillings-ombudets misforståelse

September 21, 2016

  For over tolv år siden da skrev jeg om hijabforbudet sa mange at hijab ikke er noe problem, det er ikke mer enn 200-300 hundre som bærer hijab. Etter kort tid, spesielt etter 2006, har hijabbruken blitt stor, til og med barn i barnehage bruker hijab. Fordi hijab har blitt en politisk maktmakering for ideologien islamisme. De skal vise makt mot salafistene og mot andre religioner.  Og etter at Islam Nett Norge har fått innflytelse i det norske samfunnet, krever niqaben sin rett til en plass. 

Lysbakken undergraver velferdssystemet

September 20, 2016

Fattige innvandrerfamilier har med kulturen og religionen å gjøre, men våre politikere, spesielt SV, velger å behandle symptomene i stedet for å se på årsaken, fordi de mangler kunnskapen til å forstå sammenhengen

Falskt pass

September 19, 2016

Når jeg prøver å skrive om erfaringene mine her i Norge blir det meget vanskelig, og jeg klarer ikke å tenke på dem. Noe sperrer veien for at jeg kan åpne meg og det er vondt å snakke om dem. Kanskje jeg ubevisst fortrenger dem. Det har gått nesten fem dager uten at jeg har skrevet noe. Jeg føler det som om jeg er under vann og vil skrike, men kan ikke. Jeg kan ikke huske mye, kanskje alt som skjedde meg har vært så vanskelig at jeg glemmer det for å beskytte meg selv. Jeg går lange turer i Sørkedalen og tenker.

Asylmottaket var et helvete /Min bok. S. 22,23,24.

September 28, 2016

  

  De hadde mistet tilhørigheten til den familien, de vennene og det landet de hadde arvet gjennom mange generasjoner. Jeg hadde rodd dem langt til havs uten å ha en trygg øy i sikte. Jeg kunne ikke ta fra dem mer, og for at de ikke skulle miste kontakten med faren, måtte jeg sette alt inn på at ekteskapet skulle fungere. Jeg kunne ikke tillate meg å velge meg selv foran barna.
På asylmottaket gikk fire måneder med usikkerhet, med lange dager uten å vite om Norge ble siste stopp eller om vi ville bli sendt til andre land. En dag fikk vi beskjed om at vi hadde fått midlertidig opphold i landet og skulle flyttes til et asylmottak på Sørlandet som vi fikk lite informasjon om på forhånd. 

Flukten og Beogradsmugleren / Min bok. S.110.111.112.

September 08, 2016

Hovedmennene for smuglergruppene ankom, dresskledde og
med mørke solbriller. Begge stilte med to livvakter. Jeg følte det
som om jeg spilte i en film. Jeg var forferdelig redd og følte meg
maktesløs. Jeg tenkte at jeg måtte ta kontrollen og sørge for at
jeg spilte hovedrollen, ellers ville jeg tape. 

Flukten til Wien / Min bok.S. 112.113.114

September 09, 2016

Mens han studerer passet,banker hjertet mitt så høyt at jeg tror han må høre det, svetten
renner og beina verker av angst. Jeg smiler så pent jeg kan og prøver å si mitt eget og barnas navn på gresk. Hvert sekund er en
evighet. 

 

På liv og død / Min bok. S. 115.116.

September 15, 2016

Neste dag ringer Reza og er veldig usikker på om noen fra
smuglergruppen kommer til å ta kontakt med meg. Det viser seg
at to av smuglerne fra Tyrkia og Beograd fortsatt er uvenner.
Beogradsmugleren hadde sendt meg til Wien for å slippe truslene
mine, og Tyrkiasmugleren har ingen mellommann i Wien. Reza
anbefaler meg å være tålmodig og å bli værende i Wien til de finner
en person som kan hjelpe meg. 

Siste del av flukten /Min bok. S.117

September 18, 2016

Men jeg kaster minstemann i armene hennes og løper ut av flyet, ned flytrappa som er løs og bort til utgangen mot flyplassen. Der står gutten min og gråter. Han kan ikke engelsk og roper fortvilet på meg. Jeg tar hånden hans og sier til passkontrollen at han er sønnen min, jeg hadde glemt ham. Vi løper i full fart til flyet og opp den løse flytrappen. Flyvertinnen rister på hodet og gir meg minstemann tilbake. 

Venting i mottak kan gi alvorlige helseproblemer | Lily Bandehy og Stian Biong

February 02, 2016

Betydningen av tilhørighet og håp er viktig, slik at de som venter kan se åpninger i labyrinten. Å bidra til et meningsfylt hverdagsliv basert på personens ressurser og fellesskap med andre, bør derfor inngå i et helsefremmende arbeid, uansett om personen innvilges opphold eller ikke. Det er ikke nok med mat og tak over hodet. Økt fokus på psykososiale forhold, et så kort opphold i ulike mottak som mulig, samt å skape en meningsfull hverdag kan bidra til å bedre integreringen, forebygge rusmisbruk og spare liv.

Tåkelur for klar tale til Lily Bandehy og islamsk kvinnekamp

August 07, 2016

Prisen for klar tale i juli går til Bandehy for sitatet:

I Norge overser vi kvinnekampen i den muslimske verden. I stedet for solidaritet med disse kvinnene tar vi hensyn til religion. Ellers hadde vi ikke snakket om de muslimske borgerne, men om samfunnets borgere, norske borgere, deres rettigheter og plikter.

Kvinnens verste fiende er religion, særlig islam.

June 03, 2012

Tvangsekteskap 
Bandehy er kjent som forkjemper for likestilling for innvandrerkvinner, og et forbud mot hijaben i Norge. Det engasjementet kommer tydelig frem i debuten «En slette av valmuer». Den som består av to parallelle kvinnehistorier. 

Den første er lagt noen generasjoner tilbake i tid, og handler om unge Jasi, datteren til en nomadehøvding fra fjellene som tvinges til ekteskap med den mektige Khamrankhan, den siste Khan. Han tilber henne med kjærlighet så rørende og sterk at han skiller seg fra sine syv koner. Den unge nomadekvinnen derimot, vantrives. Inntil hun møter gartnerens sønn. Det skal bli skjebnesvangert.   

Please reload

bottom of page