top of page

Nær-møte med sosialkontroll: Ble bedt om å kle på meg i Oslo!


Det er en solrik dag i Sofienberg parken, og vi låner Badminton racket fra en Oslo kommunens ansatt dekket i Hijab. Vi begynner å spille, og siden det er veldig varmt, tar vi av oss t-skjorter. Det er andre damer som har på seg bikini og soler seg i parken.

FOTO: STEIN J. BJØRGE Sol og varm kan friste til grill og parkliv. Her fra Sofienbergparken i Oslo 1. mai.

Ettervert tar vi en pause og går vi til kommunens ansatte og begynner å prate med henne.

Hun tar oss i mot vennlig, og vi har en interessant samtale om religion og Islam. Blant annet spør jeg henne: Tenker du at du er bedre person enn meg siden du er muslim og dekker deg til? ​

Og hun sier: Nei nei nei. Vi alle er like, og det som telles er at man er tolerant, aksepterende, god, og ikke moraliserende.

Plutselig kommer to menn fra Somalia med en brusflaske i hånda, og begynner å si noe på somalisk til henne, mens de kikker og peker på oss. Stemmen deres høres kommanderende og aggressiv ut.

Vi spør henne hva de sier? Og hun ganske motvillig sier de mener at dere må ha på dere klær for å snakke med meg.

Kjæresten blir sittende med henne og begynner å le og si til henne at det er det vi nettopp snakket om å ikke være moraliserende, mens jeg går etter de mennene, og spør dem hva var det de sa. De er tydelig rusa, og begynner å nekte å snakke med meg, og sier at vi sa ingen ting. Jeg sier at jeg vet at dere sa at vi må ta på oss klær. De sier at du har ikke bevis og vitne og begynner å marsjere hissig mot kommunens ansatte.

Jeg holder han ene igjen, og sier: snakk med meg! Her kan du ikke bestemme over verken hun som vil prate med oss som ikke har t-skjortene på, eller oss som vil prate med henne uten t-skjorte.

De begynner å bli aggressive og truende og sier TA PÅ DEG KLÆR!

De sier at MANNEN din er ikke en MANN, fordi han har sendt DEG til å snakke med oss. Jeg sier at det var meg som bestemte å snakke med dere, og kjæresten min har ikke sendt meg.

Den ene begynner å true meg på at han kommer til å ta meg og kjæresten min, og drepe oss! Jeg sier at: OK! Da ringer jeg til politiet. Han ene begynner å si unnskyld, men han andre kommer nærmere meg, kommer opp i ansiktet mitt, og sier at RING TIL POLITIET. kompisen hans og andre muslimske menn som ser på oss, kommer og prøver å roe ned meg. De sier at: DET ER SOMMER! FOLK HAR DRUKKET LITT! DET GÅR BRA! og jeg sier at han truer meg, og det får han ikke lov til. og det er ikke så bra. Han andre også etter en kort pause med stillhet sier unnskyld til meg, men rett etter det viser han fingeren, og sier noe på somalisk og fortsetter å true meg.

Jeg ringer til politiet, og heldigvis dukker de opp, og etter å ta opplysningene deres, blir de bortvist fra parken. Jeg var opprørt, redd, og bekymret. Ikke bare for oss, men for hun somaliske jenta, alle andre muslimske jenter som blir sosial kontrollert i hverdagen, uten at vi legger merke til det. Hendelsen skal anmeldes, og jeg håper at flere jenter fra muslimske familier tør å stå opp mot sånn type oppførsel.


bottom of page