top of page

#FreeAyazNizami


Vi er bekymret, oppgitt og føler oss hjelpeløs.

Dobbelt moralen og intoleransen i den muslimske verden og miljøene er bekymringsfullt.

Vår venner, ex-muslim islamsk skriftlærd Ayaz Nizami (Abdul Waheed) og Rana Nauman fengslet, torturert og kan dømmes til døden i Pakistan på grunn av anklagelsene om å krenke profeten Mohammed. Samme skjebne venter flere andre ex-muslimer og fritenkere i Pakistan dessverre.

Mens vi alle foreløpig nyter av ytringsfriheten og religionsfriheten her i Norge fikk vi nyheten om arrestasjonene i de siste måneder av modige ex-muslim aktivister som tok kampen for opplysning, ytringsfrihet, menneske rettigheter og sekulære verdier i Pakistan.

Onsdag 22.mars Ayaz Nizami og Rana Nauman som er våre venner og administratorene av FB gruppen Pakistani Freethinkers ble arrestert for å fornærme profeten og kan få dødsstraff.

Ayaz og andre ex-muslimene startet opplysnings gruppen Pakistani Freethinkers på facebook i 2013. Med sine 38000 medlemmer har gruppen blitt svært populære i de liberale og sekulære deler av samfunnet i Pakistan, som ble sakte og gradvis bygget for å være en plattform for positiv endring i landet med sterkt fokus på behovet for sekulærismen.

De modige menneskene bak gruppen har åpenlyst kritisert Islamske normer, profeten og tradisjonene med sin kunnskap, fordømte terrorhandlingene, trakassering og vold på de sårbare minoriteter i Pakistan som sjelden noen andre kunne våge å kritisere. Mens i dag er alle disse ex-muslim aktivistene bak gruppen selv de mest sårbare menneskene i Pakistan og kjemper for å beholde livet.

Selv om gruppen deres ble slettet 2 ganger fra Facebook før, ble den nå blokkert i Pakistan av Facebook etter mye press fra myndighetene.

Ayaz Nizami er en ex-muslim aktivist og tidligere en Islamsk lærde . Han har studert islam i mange år på det Islamske Institutt (Madrassa) før han forlot Islam.

Etter at Ayaz Nizami ble en ex-muslim med sin høye utdanning som Islamsk skriftlærd (Dars-i Nizami) tok han på seg ansvaret om å opplyse mennesker og dele sine kunnskap og erfaringer med dem på sosiale medier. Hans misjon var bare å spre sannheten og kunnskapen for å skape kritisk tekning når det gjelder de ”hellige skrifter” og profeten Mohammed.

Etter arrestasjonen, hundretusener av muslimer i Pakistan og resten av verden startet en hastag som #HangAyazNizami for å kreve henrettelse av Ayaz og Rana fra myndighetene. Selv om vi Ex-Muslimer har startet en mot hashtag som #FreeAyazNizami og klarte å få litt internasjonal oppmerksomhet rund blasfemi lovene i Pakistan, er tanken på muslimers ønske om å henrette Ayaz Nizami veldig skremmende. #HangAyazNizami stormer ikke bare i Pakistan men i hele verden, i helga ble det top trend på Twitter dessverre. Nok engang den muslimske flokk mentaliteten viser seg fram; Du må ikke vite hvem Ayaz er eller hva han skriver. Noen sier en mann heter Ayaz Nizami og han har krenket vår hellige profet, da er det nok for folk med saueflokk mentaliteten. Da følger de flokken. ”Heng Ayaz Nizami”.

Sånn er det med et menneske livs verdi versus en mann som levde i ørken for 1400 år siden. Skremmende!

Mens verdien til menneskers liv er under føttene til saue flokker, ytringsfrihet er et ukjent begrep og intoleransen krever toleranse i den muslimske verden. Vi er opptatt med å betale skatte pengene til intolerante organisasjoner så de kan ansatte ei kvinne med nikab her i Norge i 2017. Skam!

Tilbake til Pakistan,

Blasfemiker jakten startet etter en anmeldelse til Høyesterett i Islamabad i februar om at myndighetene har

unnlatt å etterkomme rettskjennelse for å blokkere sider eller nettsteder som inneholder blasfemisk materiale på sosiale medier. I hoved anmeldelse, krever klageren blokkering av blasfemiske grupper på sosiale medier og krever straff mot gruppe administratorene.

Høyesteretts dommeren som ble personlig opptatt av denne anmeldelsen var ikke andre enn Shaukat Aziz Siddiqui, den samme dommeren som hadde forbudt feiring av Valentinas Day i februar i år. Dommeren som sier ”de som krenker profeten vår er verre enn terrorister.

Pakistanske aviser beskriver den islamistiske dommerens reaksjon på blasfemiske innlegger da han gikk i gjennom dem;

<<Tårene trillet nedover ansiktet til høyesteretts dommeren Siddiqui da han gikk gjennom saken og sa ”Profeten Muhammad (fred være med ham) som vil være vår frelser på dommens dag er den mest hellige personligheten for oss og blasfemi har blitt begått mot ham. Vi skal ikke la byråkratiet få håndtere dette problemet.

Det vil bli sak mot de blasfemikere og mot dem som forble tause tilskuere. Dette er den største form for terrorisme og personer som er involvert i denne grufulle handlingen var de største terrorister ”.>>

Domstolen beordret innenriksministeren for å eliminere blasfemiske sider på sosiale medier, selv på bekostning av å blokkere alle sosiale medier.

Jakten på de som fornærmer profeten, Koranen og Allah resulterte at flere Facebook gruppe administratorer ,

sosiale media brukere og bloggere ble arrestert, torturert og politiet fikk tilståelse fra dem om å ha mottatt penger fra vestlige land.

Etter avtale mellom Pakistanske myndigheter og Facebook, Facebook har slettet 85 % av de så kalte blasfemiske materialer fra 40 forskjellige grupper i Pakistan.

I dag, fikk jeg en rørende mail fra en av de andre administratorene av Pakistani Freethinkers som bor i Vesten:

”I forbindelse med den siste utviklingen i Pakistan der flere sekulære bloggere har blitt anholdt av myndighetene og i følge av denne trakasseringen mange har gått i dekning. Situasjonen er verre enn vi hører fra mainstream mediene.

Vi mener ikke noe annet enn at det er en grunnleggende rettighet for alle mennesker å kritisere, modernisere eller forlate religionen helt. Dette regnes likevel som en handling av blasfemi i det pakistanske samfunnet og lovene forbyr alle denne grunnleggende menneskerettighet.

Facebook-gruppen vår har blitt utestengt (kun i Pakistan) av Facebook etter press fra pakistanske myndigheter. Facebook har alvorlig kompromittert sin posisjon på ytringsfrihet og ytringsfrihetens verdier ved å blokkere oss.

Vi trenger virkelig deres hjelp for å frigjøre våre venner Ayaz Nizami og Rana Nauman.

Vi trenger også å forklare til Facebook om hvorfor deres utestengelse av gruppen Pakistani Freethinkers er imot ytringsfrihets konsepten og at de må fjerne blokkeringen av gruppen i Pakistan.

Vi har for tiden trending en twitter hashtag #freeayaznizami i respons til den svært attraktive hashtag #hangayaznizami av ekstremister i Pakistan og resten av verden.

Jeg kan ikke understreke nok hvor sårbare våre venner i Pakistan er og hvor mye vi trenger deres hjelp og støtte.”

Nå har spesielt norsk-pakistanere og norske muslimer en stor mulighet for å vise sin solidaritet for ytringsfriheten og menneske livets verdi.

Vi oppfordrer alle for å vise solidaritet for disse intelligente og frie stemmene med å delta i vår kampanje for å frigjøre Ayaz Nizami og Rana Nauman. Det minste dere kan gjøre er å bytte profil bilde med Free Ayaz Nizami og/eller skrive #FreeAyazNizami på twitter for å styrke internasjonal oppmerksomhet overfor menneskerettighets bruddene i Pakistan. Snakk med alle politikere , skriv om det, skap engasjement og møtt opp foran Pakistanske Ambassade i Oslo med oss.(Dato og klokkeslett kommer på vår facebook side, Ex-Muslims of Norway).

Cemal Knudsen Yucel / Leder av Ex-Muslims of Norway


bottom of page