top of page

Hva er det vi er mest redd for? Ytringsfrihet eller terror?


Photo; Mark Baker Opphavsrett:Copyright 2018 The Associated Press.

FÞrst og fremst sÄ fordÞmmer jeg det brutale angrepet mot moskeene i New Zealand hvor minst 49 mennesker ble brutalt drept av en rasist. Mine tanker og medfÞlelse gÄr til de etterlatte.

Vi lever i en verden hvor menneskeheten er blitt vitne til de mest brutale handlinger som blir begÄtt av mennesker som er drevet av ideologier i vÄr historie.

Min redsel er at disse 49 terror ofrene ogsÄ blir bare en statistikk akkurat som tusener av andre terror ofrer i de siste Ärene. Jeg har sagt det hele tiden at sÄ lenge ytringsfriheten er begrenset og vi ikke konfronterer ideologiene bak terrorangrepene, sÄ vil det bli flere av disse grusomhetene i fremtiden. Enten det er islamsk eller fascistisk!

Ideologiene bak terrorhandlingene mÄ diskuteres Äpent, alle mÄ vÊre involvert og fÄ lov til Ä uttrykke seg. Sensur av virkeligheten og stempling av ytringer hjelper ingen.

Jeg fÞler at i disse dagene er fortsatt gode dager,men har ogsÄ tanker pÄ hva som venter mennesker i framtiden hvis ikke en stor endring skjer hos politikere, media og i samfunnsdebatten i Europa.

Ikke misforstĂ„ meg! Jeg sier ikke som Mads Gilbert som sa etter 9/11 «jeg forsvarer den moralske retten til dem du kaller terrorister, til Ă„ angripe, som et legitimt svar pĂ„ 25 Ă„r med angrepskrig, miner, utsulting og embargo»eller som LO hang en stor plakat foran Et utbombet bussvrak fra en palestinsk selvmordsaksjon som ble stilt ut pĂ„ Youngstorget i Oslo i 2004.Det stĂ„ pĂ„ plakaten;«Okkupasjon skaper terror — ikke fred»foran den utbombet bussen(19 mennesker dĂžde da buss 32 i Jerusalem ble sprengt i lufta i 2002).

Det er helt forventet fra mennesker som drives av ekstreme ideologier at de vil sÞke hevn og begÄ brutaliteter mot mennesker som «ikke er akseptabelt» innenfor deres ideologiske rammer og anses derfor som fiender. Uansett om de er barn, kvinner eller menn!

I dag sÄ leste jeg en artikkel som er skrevet av Shahram Shaygani som fremstÄr som en «klok, medmenneskelig, hÞyt utdannet lege». Hans manglende forstÄelse om problemstillingene og respektlÞshet over ytringsfriheten hvor han skrive en forkastelig artikkel som egentlig Þnsker Ä begrense mere ytringsfriheten og Ä stemple mennesker med andre ytringer som mindre medmenneskelig og hatere.

Shahram Shaygani

Shaygani mÄ fÞrst vite betydningene av begrepene som hÞyreekstremist, hÞyre radikale, ekstreme holdninger, fiendtlighet, fremmedfiendtlig, terrorist, islam-kritiske artikler, islam-kritiske nett sider, islam-kritiske blogger, unyansert, generaliserende, idealistiske og islamkritiske plattformer, «islam-kritikk», muslimer, innvandrere med muslimske bakgrunn, innvandrere fra tredje verden og sÄkalte samfunnsdebattanter fÞr Shaygani blander disse begrepene sammen i en artikkel og serverer oss som en suppe. Han forstÄr ikke problemet fordi han ser ikke at han er en del av problemet.

Shaygani begynner sin artikkel med Ä si at han har sett videoen av drapsmannen i NZ og han var «kaldblodig, uten Ä nÞle et sekund, han viste ingen tegn pÄ medmenneskelighet». SÄ slutter han artikkelen sin med Ä mene «sÄkalte islamkritiske samfunnsdebattanter mÄ passe pÄ seg med deres «islam-kritikk»

Ja Shaygani, jeg sÄ ogsÄ pÄ den brutale videoen hvor rasisten Tarrant massakrerte uskyldige mennesker i NZ. Kaldblodig, uten Ä nÞle et sekund, han viste ingen tegn pÄ medmenneskelighet.

Jeg ble uvel, kvalm, kald i hendene mine, lei meg, fortvilet og rasende akkurat som nÄr jeg sÄ pÄ henrettelsen av Marlen og Louisa av jihadister i Marokko. Kaldblodig, uten Ä nÞle et sekund, de viste ingen tegn pÄ medmenneskelighet.

Mens Shaygani snakket om fremmedfiendtlighet, dÄrlig integrering, psykiske problemer og fattigdom er Ärsaken til ungdommer som massakrerer mennesker i Allahs navn, jeg sÄ videone hvor tilfeldige kvinner, menn og barn ble skutt, pÄkjÞrt av lastebil, sprengt i filer eller halshuggd av jihadister i Paris, Berlin, Nice, Brussel, Moskova, London, Berlin, Manchester, Stockholm, Istanbul, KÞpenhavn og mange andre europeiske byer. Kaldblodig, uten Ä nÞle et sekund, de viste ingen tegn pÄ medmenneskelighet. Jeg lyttet til deres forklaringer, leste deres manifester for Ä forstÄ hva det var som foregikk i dem mens de drepte uskyldige mennesker.Jeg leste rasisten Tarrant sin manifest ogsÄ. Jeg ville se verden fra deres stÄsted. Og det jeg sÄ var ikke nÊrheten av dine fjern psykoanalyser. Det meste handlet om ideologier og religion som du og dine likesinnede Þnsker Ä utelukke.

Hele verden vÊrt vitne til brutale videoer av jihadister som henrettet mennesker pÄ alle mulige mÄter som man kan finne pÄ. Mennesker ble halshugd, partert med motorsag, kokt levende, grillet pÄ bÄl, druknet, skutt, steinet, ble kast fra hÞye bygninger, pÄkjÞrt av tank, begravd levende, eksplorert med dynamitt rund halsen, brukt som levende rakett mÄl og korsfestet. Kaldblodig, uten Ä nÞle et sekund, de viste ingen tegn pÄ medmenneskelighet.

Vi trenger en radikal endring i samfunnsdebatten fÞr det blir enda verre. Vi trenger Ä fÄ tilbake den europeiske ytringsfriheten og dens debatt kulturen tilbake. Vi mÄ slutte Ä stemple ytringer som vi ikke liker. Alle mÄ vÊre i debatten! Det er ord som mÄ brukes i stedet for vold. Bare redde mennesker og de som ikke er trygge i sine meninger kan Þnske mot ytringer ikke velkommen. Bare de kan stemple og Þnske om Ä straffe mot ytringer.

Vi trenger debatt om alt, alle steiner mÄ snus i debatten. Uansett hva det handler om. Ideologi, religion, kultur, ukultur, innvandring, integrering, psykisk helse, fattigdom, utenrikspolitikk, EU, FN eller what sÄ ever.

Hva er det vi er mest redd for? Ytringsfrihet eller terror?


bottom of page